Al-Kisah Ramadhan

Salam kepada pembaca semua..

Rasanye dah hampir 3 minggu tak update blog nih..Harinih terpanggil pula untuk menulis sesuatu memandangkan Ramadhan tahun ni dah tinggal lagi seminggu sahaja..

Apa yang ingin dikongsi adalah apa yang berlaku kepada diri aku sepanjang 3 minggu sebelum ini di bulan Ramadhan 1429H ni..Antaranya diawal puasa, sambutan pelajar-pelajar baru dan pengalaman menaiki Gulf Air..

Awal puasa (1 Ramadhan – 8 Ramadhan) :

  1. Rase syukur sangat sebab Allah masih bagi kesempatan pada aku untuk menemui sekali lagi Ramadhan pada tahun ni.
  2. Berazam sangat-sangat nak tambah amal ibadah yang disunnatkan di bulan Ramadhan ni. Kalau boleh tak mahu tinggal solat Terawikh.
  3. Memang tiap-tiap hari solat terawikh, Alhamdulillah..Amal ibadah lain pun tak dilupa seperti baca Quran dan sebagainya.

Tengah Ramadhan 1 (9 Ramadhan – 14 Ramadhan) :

  1. Dah mula busy..9 Ramadhan ada exam Histology..Malamnya sibuk melayan kerenah pelajar-pelajar baru sampai 7hb dan 9hb ni.
  2. Namun dalam kesibukan, sempat lagi tunaikan solat terawikh bersendirian di rumah. Alhamdulillah, Tuhan masih beri kekuatan dan keinginan untuk aku beribadah kepada-Nya.
  3. Habis saja exam 11hb, sibuk dengan urusan di Universiti. Meeting bersama Dr. Nesreen (dr. yang menguruskan pelajar-pelajar luar negara di fakulti perubatan Universiti Mansurah), jumpa Ibrahim dan Mohd Mituali di Student Department dan macam-macam lagi.

Tengah Ramadhan 2 (15 Ramadhan – 17 Ramadhan) :

  1. Mula mencari masa renggang untuk mengemas barang untuk ke Cairo.
  2. 15 tgh malam bertolak ke Cairo, sampai Cairo subuh 16hb. Lepak kat Graha Jatim.
  3. Cantik banget Graha Jatim tu..Aircond 24 jam, hiasan rumah cantik, tempat tidur selesa, seswai la untuk dapatkan rehat secukupnya.
  4. 16hb siangnya pergi ke Pasar Saidina Hussin untuk beli barang-barang survenir nak bawa balik Malaysia.
  5. Maghribnya, lepas berbuka dan solat, sempat intai internet untuk mengetahui perkembangan 16 Sept. yg diwar-warkan sebelum ini
  6. Tak ada apa-apa perkembangan..Apa yang diwar-warkan tak ada satu pun yang jadi..Apa yang ada adalah bolak-balik yang seperti biasa terus dilakukan..Semoga Allah menyelamatkan Malaysia daripada ancaman yang boleh membahayakan semua rakyatnya..Malaysiaku yang tercinta..
  7. 17hb, pengalaman pertama naik Gulf Air..Pengalaman pertama juga berbuka di dalam Kapal Terbang. Rasa  beruntung kerana Allah beri peluang pada aku untuk merasai pengalaman ni.
  8. Transit kat Baharin, jumpa pasukan bolasepak Kedah yang bertemu Kelab Muharraq di negara tersebut pada hari sebelumnya. Flight seterusnya ke Malaysia penuh dengan orang Malaysia. Termasuk pasukan bola Kedah tu. Ada Azrai Kor, Helmi Eliza, Victor Andrag dan ramai lagi

Akhir-akhir Ramadhan (18 Ramadhan hingga hari ini) :

  1. 18 pagi sampai ke Malaysia..Alhamdulillah, Malaysia masih lagi aman, makmur dan sentosa untuk diduduki oleh seluruh rakyatnya..
  2. Seronok berpuasa di rumah, makanan Malaysia memang best!~
  3. Cuaca juga Alhamdulillah, tidak sepanas Mesir..
  4. Menjelang berakhirnya Ramadhan ni, harap-harapnya aku tidak mengabaikan terawikh yang dilakukan seperti malam-malam semasa di Mesir.

Begitulah beberapa catatan ringkas yang aku alami sepanjang 3 minggu di Bulan Ramadhan 1429H. Secara keseluruhannya aku bersyukur pada Ilahi kerana memberikan aku kesempatan untuk melalui dan merasai pelbagai pengalaman baru sepanjang Ramadhan tahun ni. Semoga kita semua sentiasa dilimpahi rahmat-Nya dan semoga ibadah puasa yang kita lakukan tahun ini diterima oleh-Nya..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: